Lyme symptomen bij kinderen
Let goed op de ziekte van Lyme symptomen bij een kind na een tekenbeet. Omdat kinderen en jongeren veel tijd buiten doorbrengen, is de kans namelijk groter dat ze in aanraking komen met een teek. Groot onderzoek van Centers for Disease Control and Prevention in de VS laat zelfs zien dat jongens tussen de 5 en 14 jaar veruit het meest getroffen worden door de ziekte van Lyme (zie onderstaande grafiek). En dat terwijl 50% van de kinderen in dit onderzoek zich geen tekenbeet kon herinneren.
Lyme symptomen bij een kind
Een kind met de ziekte van Lyme is vaak heel erg moe, waardoor naar school gaan in de meeste gevallen niet gaat. Dankzij de vermoeidheid kan zelfs iets ondernemen met vrienden al teveel zijn. Isolement is dan ook niet vreemd bij kinderen met de ziekte van Lyme. Andere symptomen van Lyme bij kinderen die uw kind na een tekenbeet kan krijgen, zijn:
- Hoofdpijn
- Buik- of maagpijn
- Borstpijn
- Oorpijn
- Zere keel
- Gewrichts- en spierpijn
De symptomen kunnen per dag verschillen. Een kind of jongeren met Lyme kan hierdoor lastig voorspellen hoe ze zich de volgende dag of weekend voelen.
Let op bij symptomen bij een kind na een tekenbeet
De diagnose Lyme wordt bij kinderen bemoeilijkt doordat een kind er lang niet altijd ziek uitziet, zich vaak niet bewust is van terugkerende hoofdpijn of oorsuizen, en niet let op pijntjes of verlamde gevoelens. Ook kunnen kinderen vaak hun klachten niet beschrijven. Voor volwassenen is het dan lastig om te begrijpen wat er precies aan de hand is. De symptomen veranderen steeds, waardoor het soms aangezien wordt voor een smoes om onder school uit te komen.
Vermoeden van Lyme?
Voorkomen is beter dan genezen. Het controleren van kinderen na een buitenactiviteit zou daarom tot de routine moeten behoren. Als er sprake is van diverse algemene klachten en de kans bestaat dat het kind een teekbeet opgelopen heeft, is het verstandig om te melden bij de huisarts. Ook kan met onze Lyme testen aangetoond worden of de ziekte van Lyme de symptomen van uw kind veroorzaakt.
Wees er op tijd bij en voorkom langdurige klachten
Wordt uw kind vaak gebeten door een teek? Dan is verstandig om regelmatig op de ziekte van Lyme te controleren. Het LymePaspoort biedt dan uitkomst. Hiermee krijgt u dankzij een jaarlijkse controle inzicht in de Lyme-status van uw kind.
Ook direct inzetbaar na een tekenbeet!
Is uw kind net gebeten door een teek, maar weet u het antistoffen-profiel niet? In dat geval biedt het LymePaspoort uitkomst. Het duurt namelijk een aantal weken voordat uw lichaam antistoffen aanmaakt. Door direct na een tekenbeet te laten testen, weet u het antistoffen-profiel van uw kind. Vervolgens laat u zich na 4-6 weken weer testen. Zijn de antistoffen gestegen, dan is de kans groot dat uw kind een infectie heeft opgelopen.