Klimaatverandering en ziekte

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: klimaatverandering is écht.

Op dit moment maken we een verandering in ons klimaat mee doordat de aarde opwarmt. Het is nu wereldwijd gemiddeld ruim 1 graad warmer dan in de periode tussen 1850 en 19001). Dat lijkt niet veel, maar de gevolgen zijn groot. Overstromingen, uitzonderlijke temperaturen, ziekmakende muggen die oprukken. De kranten staan vol met dit soort berichten en hoewel sommige mensen alleen maar ‘ziek’ worden van alle berichten in de media zijn er veel mensen die écht ziek worden van deze gevolgen. Het Brabants Dagblad bericht op 30 november 2024 over de top 10 van risicovolle ziektes door een warmer wordend klimaat volgens het RIVM.

De steeds hogere temperaturen hebben gevolgen voor milieu, planten en dieren, maar zeker ook voor de mens. Wij richten ons in dit artikel op de gevolgen en de risico’s van infectieziekten die mensen in ons land kunnen oplopen en dan vooral op infectieziekten die worden overgedragen via dieren, zoals muggen of teken. Voorbeelden daarvan zijn Westnijlkoorts en Lymeziekte (de nummers 4 en 6 uit de top 10 van het RIVM)2).

Meer teken en meer Lyme door opwarmende aarde

Iedereen kent verhalen over Lymeziekte. Of het nou in je eigen achtertuin is of in de natuur in het algemeen, een infectie door een besmette teek kun je overal oplopen. Door de hogere temperaturen zijn teken nu het hele jaar door actief, in plaats van slechts een paar maanden3).  Besmette teken kunnen infectieziekten zoals de ziekte van Lyme overdragen op mensen, wat vervelende gevolgen kan hebben.

In 2012 werd Innatoss opgericht met het idee om iets te doen aan ziekten waar de krant wel vol van staat, maar waar weinig onderzoek naar gedaan wordt. Dat motto is nog steeds actueel. Binnen Innatoss werken we veel aan Lyme, de nummer 4 op de lijst van gevaarlijke ziekten, maar ook Q-koorts krijgt bij ons veel aandacht (valt onder nummer 6, de ‘nieuwe’ infectieziekten). En niet alleen Lymeziekte wordt door besmette teken overgedragen. In oktober 2023 plaatsten we al een artikel over Tick-borne encephalitis (TBE) in onze nieuwsbrief.

Preventie

Het korte stukje tekst in het Brabants Dagblad dat gewijd wordt aan Lymeziekte geeft absoluut niet weer hoe groot het probleem is. Ieder jaar krijgen vijfentwintig- tot dertigduizend mensen de ziekte van Lyme. Daarbij valt wat je in Zuid-Europa op vakantie kunt oplopen, zoals Knokkelkoorts en het Westnijlvirus, in het niet.

Voor preventie van Lymeziekte heeft Innatoss een grootschalig programma opgezet, specifiek bedoeld voor mensen die in het groen werkzaam zijn, de Jaarlijkse Lyme Screening (JLS). Bij Innatoss zijn we ervan overtuigd dat vroege detectie het halve werk is.

De wereld veranderen kunnen we (zelfs bij Innatoss) helaas niet. Preventie van Lymeziekte is veel beter behapbaar en daar zetten we ons dagelijks voor in!