COVID-19: welke test wanneer – een update

Welke testen zijn er om besmetting door een virus te meten?

Er bestaan twee soorten testen:

  1. Een test waarmee de aanwezigheid van het virus in uw lichaam wordt gemeten.
  2. Een test waarmee de afweerreactie van uw lichaam tegen het virus wordt gemeten.

Wat is het verschil tussen deze testen?

  1. Met de eerste testsoort kunnen we aantonen óf u op het moment van testen het virus bij u draagt. Dat kan op twee manieren:
    a) Een test die het RNA van het virus meet (= een eigenschap van het virus). Deze test noemen we ook wel PCR-test. Met een wattenstaafje wordt dan een uitstrijkje genomen van slijm uit uw neus en/of keel. Er zijn tegenwoordig snelle PCR-testen, ook bij Innatoss.
    b) Een test die het virus-eiwit meet in uw neus- of keelslijm. Deze test noemen we ook wel een antigeentest. De coronathuistest is een antigeentest.
  2. Met de tweede testsoort kunnen we de afweerreactie van uw lichaam meten tegen het virus (ook wel immuniteit genoemd). Dat kan op twee manieren:
    a) Een test waarmee we aantonen of u antistoffen tegen het virus in uw lichaam heeft. Dit kunnen we zien in uw bloed.
    b) Een test die de T-celactiviteit meet. Ook dat kunnen we zien in uw bloed. Deze testen zijn nog betrekkelijk nieuw.  (zie: Studie: hoe reageren T-cellen op het coronavirus?).

Wanneer welke test?

Virusmeting

Als u denkt dat u corona heeft, voer dan gewoon een zelftest uit. Deze zijn meestal gevoelig genoeg. Twijfelt u, laat dan bij de GGD gratis een PCR test uitvoeren.

Heeft u voor een reis of evenement een test nodig, dan kunt u ook bij Innatoss terecht. Neem vooraf contact met ons op om tijd en plaats te bepalen.

Immuniteit

Om de vraag te beantwoorden hoe goed u beschermd bent is cPass in combinatie met cPass-Omikron het meest informatief.

De NCP test (antistoffen tegen het nucleocapside eiwit) heeft toegevoegde waarde voor iedereen die in de afgelopen 6 maanden corona heeft gehad. Deze test bevestigt dat uw afweersysteem in aktie is gekomen.

De S1 test (antistoffen tegen het spike eiwit van de Wuhan variant) geeft meestal hetzelfde antwoord als de cPass test. Bij mensen die recent besmet zijn geraakt met een afwijkende variant zien we vaak lichte activiteit in de S1 test terwijl de specifiekere cPass test negatief is.

Een T-celtest is zeer geschikt voor mensen die geen of weinig antistoffen maken door een afwijking in hun immuunsysteem. De test kan al een week na een vaccinatie of infectie uitgevoerd worden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is deze test is niet geschikt om een infectie aan te tonen die lang geleden heeft plaatsgevonden. Bij onzekerheid over de afweerreactie adviseren we altijd om zowel een T-cel als B-celtest uit te laten voeren.

Heeft een periodieke screening zin?

Jazeker! Een periodieke test heeft zeker zin. De cPass-test laat namelijk zien hoe goed we bestand zijn tegen een volgende corona-infectie. Dat is niet alleen nuttig om zelf te weten, als individu (bijvoorbeeld als u wil weten of een booster zinvol is), maar ook voor organisaties die een beeld willen krijgen van de risico’s in hun bedrijf.